Mijn Nichtje

Lief, vrolijk meisje met golvende rode krullen, net tot boven haar billen. Rossig huidje, sproetjes en helblauwe ogen. Dat is mijn Nichtje. Op het eerste gezicht een doorsnee kind, maar wie verder kijkt, ziet een ongelukkig Nichtje met angst en leegte in haar ogen. Een klein meisje dat verwaarloosd wordt. Niet zozeer lichamelijk, maar wel geestelijk in de knoop. Op die leeftijd een aardig opstakel voor de toekomst. Niet zo gek met een moeder die zich niet kan gedragen. Waarschijnlijk een borderliner, alleen weet ze dit zelf nog niet.

Nichtje, mijn engeltje, zit op dit moment in groep 4. Jammer genoeg heeft haar dit twee jaar gekost. Lezen mocht ze thuis niet van haar moeder. Die zag haar liever spelletjes spelen op de computer. Je weet wel, van die langdurige geweldgames, zodat moeder zichzelf kon vermaken met nagels lakken. Dat was tenslotte haar werk. Maar goed, nichtje leerde hierdoor niet lezen, waardoor de basis voor de toekomst dus ook ver te zoeken is. Mijn oma zegt ook altijd dat Nichtje later een vergrote kans heeft om in het loverboycircuit terecht te komen. Ik begrijp haar mening best, ze ziet dat Nichtje weinig kans maakt in de grote wereld waarbij geldwolven en hielelikkerij de maatschappij bepalen. Nee, niets voor een Nichtje dat vroeger niet eens kon lezen.

Dat Nichtjes moeder door kon draaien werd bekend toen AMK voor de deur stond. Of Nichtjes vader mee kon komen naar het bureau wegens misbruik van zijn Kleine Meid. Pardon? Waarschijnlijk had moeder zelf last van losse handjes of in haar geval losse nepnagels. Voor Nichtje een ware hel.

Gelukkig wordt Nichtje steeds ouder en bijdehanter. Met haar lange, golvende rode haren en helblauwe ogen nog steeds een knap duuveltje om te zien. Ze gaat zich steeds vrijer voelen praat meer met mensen om haar heen. Ook al heeft dit proces lang geduurd. Frustrerend is dat je als buitenstaander hier niets tegen kan doen, maarja dat is de Nederlandse maatschappij. Zolang moeder haar eten en kleding geeft, ziet de overheid het niet als kindermishandeling. Moeder moet Nichtje eerst de kamer doorslaan totdat er niets meer van haar onschuldige gezichtje over is. En dat noemt zichzelf dan een goede moeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Pagina's

Volgers